Apple и Samsung ја турнаа Nokiа

30 јули, 20110
appleisamsung

Nokia повеќе не е на првата листа на производители кои ги испорачуваат повеќето паметни  телефони – поуспешни од неа се Apple и Samsung.

Вториот квартал од оваа година, според податоците објавени од страна на Strategy Analytics, носи значително друг редослед  и се разликува од претходната година. Nokia падна од првото на третото место, со продажба на 16.700.000 единици и нејзиниот удел на пазарот опадна од 38,1% на 15,2 %.

Од друга страна, Samsung и Apple забележа значителен раст. Во однос на вториот квартал од минатата година, кога биле продадени 3,1 милион паметни телефони од Samsung, оваа година во истиот период продадени биле 19,2 милиони. Apple исто така забележал раст со продадени 20,3 милиони уреди, со што оваа компанија ја прави најголем светски производител на паметни телефони. Apple сега има 17,5 %, односно 18,5% од уделот на пазарот.

Инаку, Nokia го имаше доминантна позиција на пазарот на паметни телефони до 1996 година. Целокупниот  пазар на паметни телефони  се зголеми за 76,3 отсто, а целокупната испорака во вториот квартал на 2011 година е 361.1 милиони уреди.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber

- Roblox Vega X Exploit