Банани за автомобили?

30 март, 20110
bananas

Можеби звучи  малку чудно, но бананите можат да помогнат во создавањето на поефикасни  автомобили. Бразилските научници ги искористиле влакната од ова овошје, како и од ананас и кокос за да направат полесна и појака пластика. Всушност тоа е 30% полесна, според истражувачот Alcides Leão, што може да се користи за драстично да се намали тежината на автомобилите. Овие наноцелулозни влакна објави Wired. Научникот Alcides Leão, вели дека оваа пластика е поотпорна на топлина и вода и ќе може да се користи за амортизерите, таблите од каросеријата, за најмалку две години. Единствен недостаток е тоа што таа може да биде скапа, иако не се објавува колку скапа, бидејќи истражувачите направиле само мали количини во нивните лабаратории.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi