Бебињата разбираат што зборуваме

19 јануари, 20110
babies_50_010

Бебињата можат да разберат многу зборови кои возрасните ги кажуваат, затоа што нивните мозоци се во состојба да се справат со нив, велат научниците. Комбинирање на најновата технологија на магнетна резонанца (МРИ) и magnetoencephalography (Мег), универзитетските научници, покажаа дека децата малку постари од една година ги обработуваат зборовите, служејќи се со истите мозочни структури како и возрасните. Истражувачите откриле дека децата не само што се справуваат со звуците од зборовите во умот, туку можат да го разберат нивното значење. За да се утврди дали бебињата имаат исти функционални мрежи како и возрасните во толкувањето на смислата на зборовите, истражувачите ги користеле Мег-ом, дијагностика, која мери мали магнетни полиња, и им биле испратени невроните во мозокот, и МНР во неинвазивна процена на активноста на мозокот, кај доенчиња од 12-18 месеци. Во првиот експеримент, децата само ги слушале зборовите, без да им биде кажано што значи. Во втората фаза, научниците испитувале дали бебињата го разбираат значењето на овие зборови. Во овој експеримент на бебињата им биле покажувани слики и им биле кажувани зборовите на она што се наоѓа на сликата. Во некои случаи било кажувано точно, а во некои погрешно. Забележано е дека амплитудата на активноста на мозокот ги забележувала грешките. Тоа докажало дека бебињата разбираат кога им зборуваме.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi