Цинкот ги уништува симптомите на грип и настинка

7 јуни, 20110
nastinka

Идејата за користење на цинк, во борбата против настинки датира од 1984 година, кога за прв пат било покажано и докажано делувањето на цинкот за ублажување на симптомите на настинка. Понатамошните истражувања откриваат дека внесувањето на цинкот за време на настинка во вид на сируп или таблета за само еден ден значително го намалува времетраењето на болеста.

Употреба на апчиња континуирано седум дена може речиси целосно да ги исбришат симпромите на грип. Децата кои пет месеци косумирале сируп со цинк биле имуни на болести. Цинкот исто така го намалува внесот на антибиотици кај децата, што е исклучително корисно.

Новите истражувања покажуваат влијание на цинкот кај здравите луѓе, но е непоходно да се истражи и нивното влијание врз заболените од астма, чии симптоми од настинка се значително поизразени и поопасни.

Истражувачите посебно нагласуваат дека истражувањето треба да се спороведе во слабо развиените земји, каде што недостатокот на цинк може да биде голем проблем

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma