Децата на рзведени родители се полоши во математика

4 јуни, 20110
decak-matematika-498

Децата на разведени родители покажале послаби резултати во областа на математиката, друштвено се неприлагодени, склони кон анаксиозност и стрес, а имаат и помалку самодоверба, покажало едно истражување на американските експерти кои ги пренесува Ројтерс.

Последиците од однесувањето на децата, почнуваат да се забележуваат дури по процедурата за развод на родителите, објаснил еден од челновите на истражувачкиот тим Хуин Сик Ким од Универзитетот Висконсин – Медисон.

Истражувањето е направено на примерок од 3685 деца од предучилишна возраст па се до завршување на основното училиште. Се покажало дека децата од стабилни семејства постигнуваат подобри резултати во школо, додека последиците од разводот децата ги чуствуваат дури по конечниот расцеп и довојување на родителите. Децата по разводот најчесто покажуваат послаби резултати во областа на математиката, додека читањето не им е толку голем проблем.

Стресната ситуација од разделбата на родителите, честите егзистецијални проблеми и потребата парцијално да го поминува времето со мајката и таткото, влијаат врз однесувањето на детето. Експертите советуваат, по разводот родителите да обрнат поголемо внимание на детето, кое често знае да се чуствува запоставено и отфрлено во овие околности.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma