Фантастични уметнички дела од стаклени влакна

22 декември, 20110
nas

Со седиште во Лондон, Рон Муек е фото-реалистичен уметник. Роден во Мелбурн, Австралија,  работел на детското телевизиско шоу полни 15 години пред да работи со специјални ефекти за филм. Со тек на времето, Муек заклучил дека фотографијата многу почесто го уништува физичкото присуство на оргиналниот објект, па затоа се свртел кон ликовната уметност и скулптура.

Во раните 90-ти, додека сеуште работел во адвертајзингот, Муек бил овластен да прави нешто многу реалистично,  а и самиот бил зачуден со каков материјал сето тоа успева да го реализира.

Одговорот лежел во Фиберглас, т.н. стаклени влакна, со што Муек  ги заменил дотогаш употребуваните материјали како бронза и мермер. Додека повеќето артисти се стремат кон гламурот и го портретираат нашиот свет подобар од она што реално е, други едноставно уметноста ја пронаоѓаат во обичноста на животот и едноставноста на нашите тела. Муек е еден од тие артисти и е добро познат во неговите супер реалистични скулптури каде тој портретира луѓе како клуч на животниот циклус, од  раѓање преку зрелоста, па до смртта.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma