Фантастично откритие: Ѕвезда исфрла вода во вселената со огромна брзина

19 јуни, 20110
zvijezda_403824S1

Научниците на 750 светлосни години оддалеченост од Земјата откриле ѕвезда која исфрла вода. Но колку и да звучи неверојатно за младите ѕвезди стари околу 100 илјади години тоа е нормална појава велат научниците.

Водата се исфрла со брзина од 140 илјади километри на сат, што е 80 пати побргу од брзината на куршумот. Овој феномен се случува на половите на ѕвездите каде водата со голема брзина се исфрла во вселената и прекрасно изгледа кога се набљудува.

Научниците сега испитуваат дали ваквиот случај бил сличен и со ѕвездите во нашата близина, а тоа може да даде одговор како настанала нашата галаксија, животот и ѕвездите во неа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma