Фељтон: Принцови на столетието, “Bugatti” 3 дел.

22 јуни, 20111
1

Компанијата Bugatti во својата историја има направено доста интересни модели, некој од нив се сериски, дел од нив се тркачки, но Еторе зад себе има оставено и доста модели прототип кои или ги започнал или се забележани во неговите нацрти. Проблемите со смрта на својот син, потоа Втората светска војна, неколкуте препродавања на брендот го направило своето, но сепак за Bugatti може да се каже дека има голем удел во историјата на автомобилската индустрија.

Во прилог ќе ви ги прикажеме сите модели на Bugatti од сериски автомобили до тркачки.

 

Прототипавтомобили


 • 1900–1901 Type 2

 

 

 • 1903 Type 5

 

 

 • 1908 Type 10

 

 

 • 1925 Type 36
 • 1929 Type 40
 • 1929 Type 41

 

 

 • 1929–1930 Type 45/47
 • Type 56 (electric car)
 • 1939 Type 64 (coupe)
 • 1943/1947 Type 73C

 

 

Сериски автомобили

 • 1910 Bugatti Type 13[3]
 • 1912–1914 Type 18

 

 • 1913–1914 Type 23/Brescia Tourer (roadster)
 • 1922–1934 Type 30/38/40/43/44/49 (touring car)
 • 1927–1933 Type 41 « Royale, Coupé Napoléon »

 • 1929–1939 Type 46/50/50T (touring car)
 • 1932–1935 Type 55 (roadster)
 • 1934–1940 Type 57/57S/Type 57SC (touring car)

 • 1951–1956 Type 101 (coupe)

 • 1957–1962 Type 252 (2-seater sports convertible)

 

 

Тркачки автомобили
Bugatti автомобилите биле исклучително успешни во авто трките, со многу победи за неколку десетици години. Малиот Bugatti Type 10 бил меѓу првите 4 автомобили кои ја поминале целта уште во својата прва трка. Во 1924 година Bugatti Type 35 е веројатно еден од најуспешните тркачки автомобил на сите времиња, со повеќе од 2.000 победи. Bugatti има освоено 5 победи по ред во трката Targa Florio од 1925 до 1929 година. Luis Chiron има најмногу победи со Bugatti, затоа во негова чест е направен концептот Bugatti Chiron. Последниот успех и најслаткиот за Бугати во авто трките е тој во Ле Ман во 1939 година, каде  Jean-Pierre Wimille и Pierre Veyron во оскудни финансиски услови кои ги имале во тоа време, сепак  успеале да победат.

 • 1910–1914 Type 13/Type 15/17/22

 

 

 • 1912 Type 16 « bébé »
 • 1922–1926 Type 29 « Cigare »
 • 1923 Type 32 « Tank Bugatti »

 • 1924–1930 Type 35/35A/35B/35T/35C/37/39 « Grand Prix »
 • 1927–1930 Type 52 (electric racer for children)
 • 1936–1939 Type 57G “Tank”

 • 1937–1939 Type 50B
 • 1931–1936 Type 53
 • 1931–1936 Type 51/51A/54GP/59

 

 • 1955–1956 Type 251

 

One comment

 • Adem

  23 јуни, 2011 at 14:14

  Eden Bugatti Type 252 za mene, zakon e….

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma