Great Barrier Reef – Големиот Корален Гребен

22 октомври, 20110
15

Се прашувате кое е најголемото живо суштество кое живее во совршена хармонија?

Одговорот е Големиот корален гребен. Едно од најубавите места на нашата планета, за оние попрошетаните дури и најубавото место на светот. Спектакуларна убавина, милијарди бои, раскош неверојатни пејзажи

Големиот корален гребен е дом на 400 корални видови, мозаик од речиси 2900 гребени, 5000 видови на мекотели, 1500 видови на риби, 215 видови птици, 30 видови китови и делфини, 14 видови морски змии и 6 видови морски желки. За споредба, екосистемот кој се протега на околу 350000 квадратни километри е речиси голем колку Германија.

Мислам дека секој од вас би сакал да ја види и да ја доживее оваа совршена хармонија барем за момент. Ова чудо на природата се нарекува Голем Корален Гребен и се наоѓа во близина на Австралија.

Ако некогаш сте во близина, ѕирнете го најубавото место во светот за нуркање, нема да зажалите.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi