Интересни факти за нашето тело

17 февруари, 20110
600-01041978

Интересните податоци за нашето тело се неисцрпни. Има неколку интересни информации кои најверојатно не сте ги слушнале до сега.

Дали некогаш сте размислиле кои се најподвижните коски? Сигурно најпрво ке помислите дека тоа се коските на стапалата и нозете. Но, најподвижните коски на нашето тело се ребрата. При секое вдишување и издишување тие се движат.

Наште дланки ги сочинуваат вкупно 27 коски, а черепот го сочинуваат 29 коски.

За да можеме правилно да ги осетиме различните вкусови, на површината на нашиот јазик имаоколу 10 илјади осетливи врвчиња кои се задолжени за оваа функција. Нивните келии се обновуваат на секои 10 часа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi