Интернет пребарувањето го ослабнува памтењето

26 август, 20110
internet

Со се поголемото потпирање на интернетот, се помалку го вежбаме памтењето и не ги проверуваме  информациите од другите извори. Интернетското барање на податоци недвосмислено се корисни, но со него нашето памтење би можело да не се развие, предупредуваат научниците од Универзитетот Колумбија, САД.

Нивното истражување, објавено во списанието Science со наслов “Google ефекти на памтење: когнитивните последици на информации на врвот на прстите”, покажа дека довербата на интернет е буквално промена на начинот кај мозокот кој ги обработува и ги потхранува информациите.

Се поголемото потпирање на интернет, се помалку го вежбаме памтењето на мозокот, а со тоа се помалку ги проверуваме информациите во други извори, како на пример книги или прашување други луѓе. Дојдовме до степен што се повеќе зависиме од технологијата и потрага по информации кои знаеме каде да ги најдеме од колку да ги памтиме, велат научниците.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma