Јаболкото нè штити од болести и ја спречува болката

20 април, 20110
apple2

Веќе е познато дека јаболката го зајакнува нашиот имунитет, но научниците продолжија со истражувањето на благотворните дејства на кралицата на овошјето јаболкото, и открија многу други нејзини благодети.

Јаболката ги ублажува симптомите на астма. Истражувањата покажале дека само две јаболки на ден го намалуваат ризикот од астма за 30%.

Јаболката го намалува високиот крвен притисок. Поточно, јаболковиот оцет е оној кој успешно го намалува крвниот притисок, а освен тоа ја регулира количината на шеќер во крвта како и холестеролот.

Заради големата количина на пектин, влакната кои ги содржи јаболката таа одлично го регулира дигетсивниот систем.

Остеопорозата е болест кај која доаѓа до губиток на коскената маса, а исто така се јавува и заради недосаток на физичка активност. Јаболките содржат флавоноиди и други состојки кои можат да го намалат и спречат слабеењето на коскената маса.

Јаболките содржат мала количина на генистеин, кој успешно ги намалува болните менструални циклуси.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi