Како да препознаете лажго?

18 август, 20110
lazgo

Лажговците можат да контролираат некои изрази на лицето во текот на испитување, но неможат да го потиснат постојано, новата студија открива.

Американските научници случајно одбраа 60 луѓе  на кои им беше кажано во текот на испитувањето да ги потиснат своите изрази на лицето како што се подигнување на веѓите и смешкање.

Затоа им дадоа и професионални научници за да ги испитуваат. На учесниците им беше кажано дека ќе добијат награда доколку го убедат испитувачот да ја каже вистината.

Исто така им беше кажано дека доколку лажат ќе бидат казнети. Интервјуата беа снимени, па научните можеа да ги анализираат изразите на учесниците.

Тие откриле дека лажговците можат да ги минимизираат изразите на лицето во текот на тестови, но не и да го потиснат целосно.

Покрај тоа, авторите на студијата откриле дека со повикување на пациенти да потиснат одреден израз на лицето, тоа мочнува да се сведува на сите делови на лицето на минимум.

Истражувачите откриле дека таквата реакција се приметува кога едно лице лаже, бидејќи неискреноста ги охрабрува когнитивните делови на личноста, а ја спречува способноста да комуницира спонтано и природно.

И покрај ваквите сознанија, повеќето учесници, веруваат дека тие ефикасно го контролираат изразот во текот на испитувањето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber

- Roblox Vega X Exploit