Како изгледа судир на две галаксии? Видете веднаш!

17 август, 20110
naslovna-galaksii

Научниците ретко имаат можност да присуствуваат на дел од она што универзумот ни го дава, меѓутоа кога тоа ќе се случи фотографијата е најдобар начин да се доближиме до овој интересен феномен.

Големиот вселенски знак кој изгледа како извичник, всушност е судир меѓу две галаксии VV340 North, познат и како Arp 302, и VV 340 South.

На горниот дел од фотографијата е галаксијата VV 340 North (север), а на долниот дел галаксијата VV 340 South (југ).

По неколку милиони години, овие две галаксии ќе се спојат – како Млечниот пат и Андромеда.

httpv://www.youtube.com/watch?v=BlYFOcpzQqk

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi