Кина старее

29 април, 20110
shanghai

Најновиот попис кој е направен во Кина дал загрижувачки резултати. Од пописот утврдено е дека во 2010 година во Кина живееле 1 милијарда и 340 милиони луѓе. Но, она од што се загрижени кинезите е фактот за наглиот пораст на лица кои се постари од 60 години.

Голем пад има на младата популација, што е исто така загрижувачка. Популацијата од 14 до 16 години е значително намалена. Во 2010 година имало седум проценти помалку во однос со бројот на оваа популација пред десет години. Загрижувачки е фактот и дека за разлика од порано порастот на вкупното население е значително намален.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi