Ќумбињата на дрва може да предизвикаат рак и болести на срцето

7 февруари, 20110
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Иако се повеќе се користат, заради зголемените цени на нафтата и струјата, сепак научниците предупредуваат дека ќумбињата на дрва произведувале невидливи честици кои можат да предизвикаат срцеви заболувања и рак. Вдишувањто на честичките кои излегуваат од чадот на изгорените дрва е тивок убиец кој може да влезе длабоко во деловите на белите дробови и да претставува фактор за појава на тешки болести. Испуштањето на овие честички и вдишувањето на истите имало сличен ефект како инхалирањето на пример од гасовите кои ги испуштаат автомобилите, велат данските научници. Тие откриле во клетките на луѓето кои биле изложени на овие честици, оштетувања и мутации на ДНК, а самото оштетување на на ДНК води до рак.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi