Колку долго можеме без вода

18 април, 20110
voda(1)

Направено е едно истражување за тоа колку човекот може најдолго да издржи без вода и храна, како и последиците од апстиненцијата.

Утврдено е дека човекот без храна може да издржи неколку недели до два месеца, додека пак без вода може најмногу 48 часа. Неземањето вода по третиот ден може да предизвика опасна дехидрација, силна главоболка, замор, намален крвен притисок, и забрзано чукање на срцето па дури и пореметување на функцијата на виталните органи.

Компликациите најбрзо може да се појават кај децата и старите лица, додека пак здравиот човек со нормална тежина може подолго да издржи без вода.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi