Кус-кус зеленчук

21 јуни, 20110
03107-kus-kus-sa-povrcem

Подготовка:

Во врела, посолена вода , сварете го грашокот. Потоа извадете го и ставете го во ладна вода за да ја задржи бојата. Потоа, во солена и зовреана вода сварете ги морковот и брокулата.

На страна загрејте малку маслиново масло, додадете печурки и пропржете ги неколку минути, зачинете и тргнете од оган.

На печуркитедодадете кус-кус, варениот зеленчук, пченката, две лажици маслиново масло и сите заедно попрскајте ги со лимонов сок и посипете со зачини.

Вака подготвениот кус-кус, поклопете го и оставете да стои 20 минути.

Состојки:

  • ½ пакетчиња кус-кус
  • 100гр грашок
  • 100гр морков
  • 100гр пченка
  • 150гр брокула
  • 3 лажици маслиново масло
  • 100гр свежи шитаки печурки или вргањ
  • 2 лажици сок од лимон
  • 1 лажица сецкан магдонос
  • 1 лажица сецкан босилок
  • Сол и бибер

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *