Пронајдена е непозната слика од Караваџо

21 јуни, 20110
karavadza

Во Велика Британија е откриена до сега не позната слика од италијанскиот сликар Микеланџело Меризиј Караваџо. Станува збор за слика од светиот Августин од 1600 година, а пронајдена е во една приватна колекција.

Караваџо ( 1571- 1610 ) е познат по тоа дека имал пресудно влијание на западното сликарство, иако позади себе има оставено само 50 дела.

Стрчњаците велат дека оваа слика е негово дело, досега не познато. Многу професори сметаат дека станува збор за значајно откритие. Сликата се вклопува со делата на Караваџо од 1600-та година, кога неговиот стил бил скулптурен и монументален.

Сопствениците на оваа слика не знаеле дека имаат дело од Караваџо. Тие мислеле дека тоа е дело на непознат сликар од 17 век.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi