Количките во супермаркетите се легло на бактерии

19 јуни, 20110
Supermarkets 21789

Многу предмети на јавните места се многу валкани, а изворот на инфекции може да се ценовниците во ресторани, кваки, садови со течен сапун и колички во супермаркетите.

За само минута  допираме 30 предмети  Дома, правиме се  да предметите што допираме бидат чисти и безопасно, но хигиена на јавни места не е нешто на што лесно може да влијае. Бактериите и нечистотијата се насекаде, а најопасните се:
Ценовник

Дали некогаш сте ги измиле рацете откако сте го допреле ценовникот  или менито кафич  или ресторан? Неодамна во списанието “Медицински вирусологија” објави истражување според кое предизвикувачите на настинка и грип на цврсти површини можат да преживеат до 18 часа. Можеби лицето седел пред вас на истото место беше настината . Па затоа одкако ке изберете најдобро е да ги измиете рацете.
Кваките

Кваките на јавните места може да биде опасни, најзагадени се оние во јавните тоалети. Значи  избегнувајте ги кваките кога и да можете, особено оние во јавните тоалети. Најдобро е вратат да се отвори со чиста марамица.

 

Садови со течен сапун

Како и кваките на вратите,садовите со течен сапун ги допираме со неизмиени раце, а то го прават и сите кои ги користат јавните тоалети. Рацете да се мијат темелно со топла вода

 

Колички во супермаркетите

Коприте и количките во супермаркетите се користат од страна на илјадници клиенти на ден. Колку луѓе толку хигиенски навики и тоа не е чудо што во 72 отсто од количите се јавува  фекални бактерии, а во половина од случаите тоа е познатата бактеријата Escherichia coli,  предизвикувач на различни проблеми со дигестивниот, уринарниот тракт и стомакот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort - Korsan taksi -

https://finandearth.com/