Лет за Марс возможен по 2035 година

13 април, 20110
Planet Mars, Earth visible in background (Digital Composite)

Летот за Марс че биде изводлив дури после 2035 година, изјавил претсетаделот на руската државна компанија “Роскосмос“, Анатолиј Перминов. “Со сегашната постоечка технологија, сметам дека тоа е возможно до о вој рок“, истакнал тој. “За летовите до Марс неопходно ќе биде изградба на нови вселенски летала, мотори на атонмски погон и тогаш до оваа планета ќе се лета за месец дена, што релано е остварлива задача“, додал Перминов. Претседателот на “Роскосмос“ прецизирал дека се планира изградбата на моторот да биде до 2019 година, а новото вселенско летало до 2025 година. “Апсурдно е да се лета со вселенски бродови и мотори кои сега ги имаме“, изјавил  Перминов и додал дека со таква техника до Марс би се летало година дена. Рускиот претседател Димитриј Медведев исто така смета дека во иднина летот до Марс е многу реален.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi