Лушпата од баната како прочистувач на вода

23 јуни, 20110
bananas

Истражувачите од бразилскиот институт откриле дека лушпата од бананата може да се користи за прочистување на водата. Всушност тоа е традиционален начин на чистење на водата од хемикалиите, отровите и бактериите.

Институтот открил дека исушените лушпи од бананата треба да се смелат и да се користат како прочистувач. Тие можат да се користат и 11 пати, без да ја загубат оваа моќ. При направеното испитување утврдено е дека со овој начин водата била прочистена 97% од бакар и олово.

Освен лушпите од банана оваа моќ ја имаат и влакната од кокос, и лушпата од кикирики.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma