Миконос

15 јуни, 20110
mykonos_port_2

Миконос е најпопуларна туристичка дестинација меѓу грчките острови од групата Киклади, сместени во средината на Егејското Море. Миконос се наоѓа јужно од Тинос, источно од Сирос и северно од Парос и Наксос.

Островот се протега  на површина од 85,5км2 и се издига до височина од 341 метри (1.119 метри) во својата највисока точка. Островот е составен главно од гранит. Живеат 9.320 жители (2001) од кои повеќето се населени во најголемиот град  Mykonos, исто така познат како Chora кој лежи на западниот брег.

Археолошките наоди укажуваат на тоа дека “Ionians” се населиле на Миконос во почетокот на 11 век п.н.е.. Повеќе неодамнешните откритија откриле траги во “Ftelia” плажа од “Neolithic Kares” племе кое датира повеќе од 3000 п.н.е..

Во грчката митологија Миконос се наоѓа на местото на битката меѓу Зевс и Титани, а Островот бил именуван во чест на внукот на Apollo, Mykons. Островот некогаш бил многу сиромашен и луѓето се обидувале да преживеат со риболов и сточарство.


Миконос е еден од најпознатите космополитски острови во Грција, познат по своите убавини и интензивениот ноќен живот кој што може да се потврди со големиот број на барови и ноќни клубови.
Иако еден од најмалите острови на Киклади, Миконос, дефинитивно е најпознатат, благодарение на својата ризница на природна убавина, богата историја, космополитски карактер во комбинација со див ноќен живот, како и многу локални бои. Миконос е исто така, познат по своите плажи. Островот има меѓународен аеродром и е честа дестинација на бродови.


Ibiza, Gran Canaria, Sitges (во Шпанија) и Миконос се најжешките геј дестинации кои Европа меже да ги понуди. Миконос е геј пријателски остров, на кој има голем избор за ноќен геј живот. Неодамна се отворени неколку нови геј барови и клубови. Од најпопуларните плажи се Super Paradise и Elia. Овие не се геј плажи, но тие имаат делови каде што се собираат хомосексуалци. Единствена геј плажа која го заслужува тоа име, е мала плажа која се наоѓа помеѓу Elia и Agrari.

Не е случајно што Миконос стана една од најпосакуваните дестинации во светот. И ако ги додадете космополитскиот живот, софистициран ноќен живот и историските богатства на блискиот Delos со своите прекрасни природни убавини и живописните села, ќе имаат рецепт за незаборавен одмор. Да  не заборавиме да напоменеме дека Миконос е поскап од другите грчки острови.

Миконос знае да биде исклучително преполн со посетители во јули и август. Најдобро време за посета на Миконос е од мај до јуни, (почетокот на сезоната, сместување е многу поевтино и водата не е многу топла), или септември до средината на октомври.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma