Млекото и јајцата се најдобриот извор за протеини

16 март, 20110
mleko i jajca

Во нашата секојдневна исхрана, треба да внесуваме протеини, поточно 20% од дневната внесена количина на храна треба да е протеинска. Меѓутоа која храна е извор на најдобро искористени протеини зависи од кои аминокиселкини се состои.

Така на пример составот на јајцата и мајчиното млеко е најблиску до составот на човековиот организам, па така нивното искористување е најголемо. Протеините од растително потекло имаат пониска употреблива вредност токму поради составот, т.е сличноста со човековиот организам. Ова важи но со исклучок на мешунките.

Нутриционистите советуваат дека е најдобро да се комбинираат протеините од растително и животинско потекло, така најдобро може да се искористи нивната употреблива вредност.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi