Мозочни клетки развиени во лабораторија

24 мај, 20110
0775007.48

Научниците за прв пат во лабораторија успеале да развијат мозочни клетки, астроцити. Тоа би можело да им помогне на научниците да најдат лек за разни болести на мозокот, бидејќи астроцитите имаат улога во секоја функција, тука влегуваат болестите и пореметувањата на мозокот.
Најголем број човечки мозочни клетки, астроцити одгледале научниците во лабораторија на Универзитетот во Wisconson.
Астроцити се мали станици во облик на ѕвезди кои ги штитат невроните и играат важна улога во болестите на централниот нервен систем, вклучувајќи и деменција, пишува Yahoo.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma