Најмалата библиотека во светот

19 април, 20110
01smallest-library

Џосеф Тари е колекционер на минијатурни книги од 1972 година, а сега веќе е сопственик на преку 4500 мини книги, меѓу кои најмалата книга на светот (2,9 х 3,2 мм). Тари одсекогаш бил фасциниран од пишаниот збор, повеќето негови дела се на унгарски, но има неколку и од САД, Мексико, Канада, Австралија, Индонезија и Јапонија. Тој собира книги со секаква тематика од кулинарски, музички, спорт, религиски, белетристики, но само да не се поголеми од 76 мм. Покрај својата пасија за собирање мини книги, тој има и своја мала колекција од минијатурни весници, вклучувајќи го и најмалиот на светот со (19х26 мм).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi