Најмалите, животинчиња во светот! Едвај се гледаат со око:))

29 октомври, 20110
smallest-animals01 Mr. Peebles

1. Маченцево всушност е двегодишна мачка. Неговото име е Мистер Пиблс и тој е долг речиси 4 сантиметри. Причината зошто е толку мал е заради неговите генетички дефекти.

2. Даки – Овој кученце од расата пинч тежи само 0,6 килограми и е големо 12 сантиметри. Даки е најмалото куче според Гинисовата Книга на Рекорди.

3. ПиВи е најмалиот хрчак во светот. Неговата големина е колку една железна паричка, но затоа е пресладок, нели ?

4. Тумбелина не е пони конче, туку е најмалиот коњ во светот. Таа тежи 24 килограми и е 43 сантиметри висока.

5. Најголемиот дел од рибите се малечки, но оваа е најмалечка во споредба со останатите. Таа е пронајдена во близина на Индонезиските Острови наречени Суматра и е скоро 8 милиметри долга.

6. Брукесиа Минима е најмалиот вид камелеони. Женките камелеони се поголеми од машките. Тие можат да се најдат на јужно-западниот брег на Мадагаскар.

7. Хипокамус или Морското коњче е најмалечкиот жител во морето. Овој е голем само 1,28 сантиметри, или поинаку кажано, не поголем од нокт.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi