Највисоките фонтани на светот :))) Не е нашата од градскиот парк во Скопје :)))

26 октомври, 20110
KPT-Fountain-Karachi

Зборот фонтана потекнува од латинскиот збор fons кој значи нешто што исфрла вода во височина за да обезбеди вода за пиење или пак чисто за декорација. Фонтани ќе најдете во сите градови во светот, а еве ви листа на петте највисоки фонтани:

Фонтаната Кралот Фахад: Оваа фонтата, која исто така се нарекува фонтаната Јахад е највисоката фонтана на светот. Конструирана е во 1980, а исфрла вода во висина од неверојатни 260 метри. За оваа онтана се користи солена вода од Црвеното море.

Гејтвеј Гејзер: Оваа фонтана се наоѓа на реката Мисисипи и, со своите 192 метри висина, е втора по ред највисока фонтана во светот.

Фонтаната КТП Карачи: Трета по ред на оваа листа е фонтаната КТП Карачи која се наоѓа во Пакистан. Таа е висока 189 метри, а е конструирана во 2005 година.

Фонтаната Аризона: Фонтаната Аризона, со своите 170 метри висина се најде на четвртото место на оваа листа. Фонтаната, која се наоѓа во Аризона, САД, е конструирана во 1979 година.

Жет Де О (Млаз на вода): Оваа фонтана се наоѓа во Женева, Швајцарија. Со својата висина од 70 метри, оваа фонтана се најде на петтото место на оваа листа.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Eskişehir escort - escort -

Sağlıktan Haber

- Korsan taksi - betasus giriş