Недостатокот на витамин Д виновен за рак на дојката

3 мај, 20110
Desert-Sun-Tanning-Salon

Студијата на американските научници од Универзитетот во Рочестер покажува дека пациентките со намалена концентрација на витамин Д имаат поголем ризик да заболат од карцином на дојката. Овие пациенти и испитаници имали и значително помали шанси за успешно лекување. Во истражувањето учествувале 155 жени кои од јануари 2009 до октомври 2010 кои биле подложени на операции од рак на дојката.
Концентрацијата на витамин Д во крвта на испитаниците била следена 2 години, една година пред операциите и една година по спроведениот хируршки зафат. Се покажало дека концентрацијата на витаминот Д под 32 милиграми по милилитар во крвта може да се поврзе со лошите резултати на сите важни биолошки маркери кои се користат како резултати при помош во лекувањето на ракот на дојката.
Витаминот Д е присутен во некои намирници, но главен природен извор е изложеноста на сончевите зраци.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi