Има различни видови преливи за салати и тие навистина можат многу да го подобрат вкуст, но внимавајте од што се направени бидјќи многу лесно здравата салата може да ја претворите во “калориско зло”. Затоа не треба да ставаме разни намирници во салатата, а да немаме вистинска причина за тоа.
Коцки препечен леб. Вкусно, но непотребно. Пола шолја коцки содржи и до 100 калории кои не и се потребни на една здрава салата. Подобро ставете бадеми или сецкани ореви. Тие содржат одредено количество на маснотии, но и протеини, влакна и имаат други здравствени предности.
Краставици. Вкусни се и се подобар избор од коцките препечен леб, но немаат многу витамини и влакна и претставуваат состојка која само завзема простор за разлика од алтернативите – целерот е диуретик, богат е со калиум и витамин Б6 и дава енергија. Можете да употребите потпечена тиквичка – во една шолја има 35 проценти од дневните потреби на витамин Ц, 5 проценти влакна и одличен извор на омега – 3 киселини.
Iceberg салата. Подобро е да одберете некој друг вид на зелена слата, ако навистина сакате витамини, најдобар е сировиот спанаќ. Така ќе внесете фолна киселина, витамин Ц и калиум. Експериментирајте со цикорија, кељ и блитва.
Готов прелив за салата. Постојат многу видови и навистина можат да го подобрат вкусот, но внимавајте од што се направени бидјќи многу лесно здравата салата може да ја претворите во “калориско зло”. Преливот би требало да служи како зачин, а не какко главна состојка на салатата. Подобро да користите маслиново масло и оцет со малку лимонов сок, но во мали количества.
Сирење. Извонреден извор на калциум и протеини, но го зголемува количеството на заситени маснотии и холестерол во телото. Ако сакате кремаста структура и богат вкус, додадете сецкано авокадо, а за извор на калциум користете спанаќи кељ.
Мешункаст зеленчук (зелен грав). Нема ништо нездраво во нив, но не се баш супер храна. Шолја мешунки содржи 44 калории, а шолја брокули 20. И, што е подобро? Брокулите имаат помалку калории и извонредно дејство против воспаленија. Дури и грашокот е подобар од мешунките бидеќи е подобар извор на влакна и протеини.
Пченка. Дури и ако е печен или варен, скробната пченка содржи едно големо ништо, а таа од конзерва може да содржи премногу натриум. Ако сакате на салатата д и додадете слаткост слична на таа на пченката, обидете се со репа – од конзерва или сирова. Таа е сјаен извор на влакна и фолна киселина.
Сланина. Пржената сланина е крцкава и вкусна, но во исто време нездрава и полна со натриум и маснотии. Ако сакате крцкавост, пробајте со семки од тиква кои се полни со цинк или со семки од сончоглед кои содржат фолна киселина.