Нова честичка ќе го прoмени законот на физиката?

19 април, 20110
graphane2

Едно ново откритие на светските физичари би можело да биде едно неверојатно набљудување во современата наука или експериментален обид кој наскоро ќе биде заборавен. Физичарите зборуваат за едно ново откритие на суб-атомски честици – и нуклеарна енергија што оди со неа. Ако ова се покаже како вистинито, би можело да ги смени општо важечките закони на физиката кои се воспоставен пред 30 години. На почетокот на овој месец било дојдено до интригантни “гласини“ околу податокот за појавата на судар суб-атомски честици кои ги разбиваат протоните и анти протоните заедно, два милиони пати во секунда. Научниците мислеа дека ќе можат да детектираат емисија на енергија која би требало да биде нова суб-атомска честичка. Истражувачите веруваат да аномалијата во новите податоци покажуа дека, до сега неоткриена суб-атoмска честичка има маса од околу 150пати повеќе од протон, што влијае на позитивно наелектризиран енитите во рамките на јадрото на атомот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi