Спасете го светот: Јадете инсекти

19 април, 20110
insects

Звучи језиво се сложуваме, но еден од најдобрите начини да се спаси светот е да почнеме да јадеме инсекти. Западните гурмани јадењето бубачки и други инсекти го прогласуваат како невкусно, но за некои 2,5 милиони луѓе во светот особено во тропските региони и истокот, веќе со години инсектите се дел од нивната исхрана и далеку се полесни за околината, отколку протеините од добитокот, кои пак бараат чиста околина и трева за пасење, концентрирана храна и специјални системи за одржување на фармите. Содржината на протеините во инсектите е споредлива со онаа што ја има и во месата, според Организацијата Обединиетите Нации за храна и земјоделство, кои укажуваат дека инсектите се богати со витамини, минерали и незаситени масти. Љубопитни научници, познати личности и функционери неодамна се појавиле да велераат ларви од пеперутки, мравки, скакулци во Универзитетот Оксфорд, како дел од “Grand Banquet of Rainforest Insects”, организирана од страна на еден уметник, за да ја поттикне кујната на инсекти во различните јадења. “Мравките веројатно беа највкусни за повеќето учесници“, објави Der Spiegel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma