Ограничете го готвењето на храната

10 мај, 20110
vitaminn-C

По долгото готвење на храната, таа ги губи сите вредни витамини и минерали. Всушност, уште поважно е што се губат сите ензими и при тоа телото не може правилно да ги искористи здравите состојки.

Особено е чувствителен витаминот Ц кој ја губи целата вредност при готвењето.

За да се избегне ова, гответе ја храната минимално, особено зеленчукот кој при термичка обработка ги губи сите хранливи состојки. Проблемот е уште поголем бидејќи кога храната е подлегната на термичка обработка доживува хемиска промена која може да биде опасна за луѓето кои се склони кон таложење на вишокот тежина.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi