Основачот на ИКЕА бил нацист со досие

26 август, 20110
1288102228_ikea

“Основачот на шведскиот ланец на мебел ИКЕА, милионерот Ингвар Kампрад, во младоста бил член на Шведската Нацистичката партија, и толку многу ги загрижил разузнавачките служби на Шведска што одлучиле да му отворат досие.”

Тоа го тврди во својата книга “And in Wienerwald the trees remain”, новинарката Елизабет Асбринк која дошла до документи кои покажуваат дека Кампрад во 1943 година, на 17-годишна возраст, се зачленил во Шведската Нацистичката партија. Разузнавачката служба тогаш забележила дека Кампрад имал некоја види функција во Нацистичката младинска организација, бидејќи на негова адреса стигале младинските весници.

Во писмото кое разузнавачката служба го пресретнала, Кампрад пишувал за неговите обиди да регрутира нови членови, пишува новинарката. Таа го објавила и бројот на неговата членска карта во партијата, број 4013, пишува Телеграф.

Исто така, во книгата се опишува и Кампрадовото пријателство со австрискиот евреин Ото, кој во Шведска како момче стигнал за време на Втората Светска војна. Додека работел за Кампрадовото семејството, родителите на Ото биле убиени од страна на нацистите, тој за тоа дознал дури после две години.

Кампрадовиот портпарол во врска со откривањето на книгата изјавил дека тоа е  “стара вест”. “Ингвар Kампрад во 1994 година во детали го опишал сето она што се нарекува” младешки гревови “и” најголемата грешка во неговиот живот “, каде се извинил и побарал прошка за тоа”, изјавил портпаролот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma