Откриена тајната на Стоунхенџ?

3 јуни, 20110
Stonehenge

Античкиот камен круг на Стоунхенџ во југозападна Англија била изградена 3100 п.н.е. и досега никој не открил од каде се донесени блоковите, како се транспортирани и за што счужеле. Стоунхенџ се состои од два концентрични круга и внатрешен полукруг. Во Велшкиот национален музеј во Кардиф, научниците работат на откривање на тајната.

Доктор Ричар Бевинс со помош на микроскоп го анализирал примерокот земен од еден камен блок.

Дваесетите години на минатиот век, научниците открија дека блокови на внатрешниот круг се од провинцијата Pembrokeshire, во западниот дел на Велс, околу 250 милји од Стоунхенџ. Никој не знае како поранешените цивилизации успеале да ги пренесе тешки блокови. Анализирање и споредување на минералниот состав на карпите, Бевинс и неговиот тим заклучиле дека блокови од надворешниот од круг се донесени од  поблиската околина Solsberry.

Геохемичарот Ник Пирс ги анализирал кристалните циркони од примероците од камените блокови. Со помош на ласер ги топел кристалите и го открил нивниот хемиски состав Примероците биле тенки плочи.

Пирс, додал дека истражувањето го открило точното место од каде биле земени блоковите. На основа на тоа се заклучило дека надворешните блокови најверојатно се транспортирани 16 километри западно, а од таму преку морски пат до долината Solsberry.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma