Падна еден, на ред е друг сателит. Опасноста од овој сателит е поголема!

25 септември, 20110
9776

Светот го преживеа падот на сателитот UARS кој ги проучувал горните слоеви на атмосферата, но сега сме соочени со пад на друг сателит, за кој велат дека неговото паѓање ќе биде поопасно, и се очекува да падне во почетокот на октомври. Станува збор за германскиот сателит ROSATO, кој бил лансиран во 1990 година.

Имено, како што пишува Шигл, сателитот кој се користел за рендгенски истражувања содржи многу делови кои се составени од керамички и стаклени парчиња, кои лесно можат да издржат многу високи температури при нивниот влез во атмосферата, пренесуваат хрватските медиуми.

Според германскиот вселенски центар, 30 делови со вкупна тежина од 1,6 тони може да паднат на површината на Земјата. Најголемиот дел е телескопското огледало, кое е високо отпорно на топлина.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi