Патот до Марс е само сон, барем засега

19 април, 20110
Earth-Mars

Лесно е да се замисли мисијата на Марс или база на Месечината, дека потребни се само нови ракети и подобрување на храната од туба и конзерви. Проблемите кои се појавија се доста посложени и серозни. Според тестирањата и истражувањата кои се  спроведени неколку години наназад, најважните лекови како на промер против главоболка, во вселената ги губат своите својства, пренесува io9. Зрачењето е исто така уште еден проблем. На земјата прописно складираните лекови остануваат употребливи и до две години.Во вселената астронаутите и се тие што носат се соочуваат со зголемени нивоа на зрачења, континуирани поголеми или помали вибрации, проблеми со микрогравитација, варијации во температурата и влагата и повисоко ниво на CO2.

При испитувањето на влијанието на таквите услови, научниците испратиле во орбитата вкупно четри кутии со 35 различни видови лекарства. Анализите покажале дека нивните перформанси и делотворност се ослабени. Резултатите покажале дека постоечките лекови нема да “преживеат“ долгорочни вселенски мисии, како на пример патувањето до Марс.  Единствените лекови кои барем делумно може да преживеат се адреналинот, витаминот Ц и А.

Се додека не се открие или направи подобар начин на пакување и чување на лековите за потребите на вселенските мисии, соновите на луѓето за патот до Марс, може да останат само сонови.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi