Постојнска јама

12 август, 20110
naslovna-Postojna

Лавиринт во карстни

Една третина од територијата на бивша Југославија е покриена со карстни. Од Триглав па се до Албанија, на целото подрачје се наоѓаат преку илјада пештери, долини и заливи. Бескрајните ходници дебели од по 300 метри, во себе ги впивуваат површинските води.

Цели реки исчезнуваат во карстините, под земјината површина. Постојнската јама настанала благодарение на реката Пивкс која навлегла во внатрешноста на карстинот. Водата која што содржи варовник создала фантастичен лавиринт. Столбовите и завесите, сталагмити и сталактити, создале преубави сали и холови. Околу 23 километри се веќе истражени, но сепак постојат уште многу скриени тајни во Постојнската јама, една од најголемите во светот. Името на салите во Постојнската јама: “Површински свет“, “Катедрала“, “Рајска пештера“, Сала за танцување“.

Во “Конгресната сала“ заседавале истражувачите, а во “Големата сала“ можете да видите риби со човечка големина и видови на водоземни животни кои никогаш немаат видено дневно светло.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi