Пронајдени коски од питомо куче стари 9400 години

20 јануари, 20110
90508-595-paw-printjpg

За време на едно истражување во Хиндс пештерите, големо археолошко наоѓалиште во југозападен Тексас во близина на Мексиканската граница, истражувачот Семјуел Белкнап, пронајде череп од куче кое смета дека е стар 9400 години. Со ова пронаоѓање тој потврдува еден нов факт, а тоа е дека припитомени кучиња имало уште многу порано од она што до сега се веруваше. До сега се претпоставуваше дека египќаните биле први кои припитомиле куче, а тоа се случило пред три илјади години пред новата ера, или пред 5 милениума. Според Белкнап, ова е најстарото питомо куче во историјата на Северна Америка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi