Првиот автопортрет на Ворхол достигна рекордни 38.44 милиони долари

12 мај, 20110
naslovna

Приватен европски колекционер си замина со првиот автопортерт на Енди Ворхол, по 16 минутна војна на наддавање во средата, на аукцијата во Кристи. Делото кое е изработено во 1963-64 година се продаде за 38.44 милиони долари, откако двајца наддавачи ја бореа за кој ќе го купи делото, со што самата аукција ја направија најдолга во историјата, пишува Форбс.

Осумте дела на познатиот Ворхол на продажбата на аукција достигнаа вкупна цена од 91 милиони долари.

Автопортретот, кој беше продаден од страна на едно семејство од Детроит, потшчно од колекционерот Florence Barron, кој делото го има купено пред скоро половина век за 1600 долари.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi