Синдром наречен “жена шеф” растура низ цел свет.. не само кај нас :)

20 август, 20110
pcela-kraljica

За разлика од машките кои добро се снаоѓаат со новите вработени и им честитаат на добро завршената работа, жените се чувствуваат загрозено заради новите луѓе.

Кога нарачав кафе мислев веднаш, а не вечер! Сакам пециво баш од таа пекара од ниедна друга, јасно?? Така од прилика звучи шефица од пеколот кога сака да јаде и да пие нешто. Да имате за шефица жена е права ноќна мора, а стручни лица имаат објаснување зошто е тоа така..

Самостоен успех “ѓавол”

Овој синдром, кој го нарекуваат синдром на кралица на пчелите, најдобро го опишува улогата на лошата уредничка која ја глуми Мерил Стрип во филмот “Ѓаволот носи Прада”, а со која никако неможе да се поднесе нејзината помошничка која ја глуми Ен Хетвеј.

-Кралица на пчелите е некој кој го изградил својот пат до врвот во организација во која доминираат мажи, а на него дошла најверојатно однесувајќи се како нив – со цврст став, никако сентиментална и блага. Не може да биде менторка на млади луѓе, затоа што ја сака својата позиција и може да се чувствува загрозена меѓу млади жени – изјавува псохологот Кери Купер.

Кралицата на пчелите морала да работи многу за да дојде до својата позиција, па не е отпорна да дава помош на други жени, затоа што тие мора да работат токму како неа. Жените на кои им се претпоставени жени, често заболуваат од  депресија, главоболки, несоница, за разлика од оние на кои шеф им е машко.

Женска саботажа

Друго истажување во Америка на здружението на менаџери покажа дека 95% од жените во некои моменти на кариерата чувствуваат како други жени да саботираат. Логично објаснување за однесувањето на кралицата на пчелите понудија и други психолози кои тврдат дека најважен фактор е сексуалната ориентација на нивните колеги. Ако жената работи во пријателско опкружување, помалку е веројатно дека ќе се однесува како алфа жена, отколку кога работи некаде каде доминираат мажи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi