Солта го нарушува здравјето по половина час од внесувањето

9 март, 20110
salt-1

Научните истражувања велат дека солта успева да го наруши човековото здравје по само половина час од внесувањето.

Иако стручните лица препорачуваат дневната максимална доза за внес на солта да е 6 гр, сепак во просек ние земаме по 8,6 гр.

При направената студија, во која учествувале неколку здрави возрасни луѓе, на кои им била дадена многу солена храна било дојдено до заклучок дека по само половина час реакциите се појавиле. На лицата им бил мерен протокот на крв низ главната артерија, при што се покажало дека артеријата се стеснила при што дотокот на крв значително се намалил. Затоа солта се смета за еден од поголемите фактори за срцеви удари, мозочни удари и сл.

Кога сите ние, дневно би внесувале само неколку грама помалку сол, тогаш и мозочните и срцевите удари би се намалиле за 20%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma