Сонцето може да помогне во заштитата од рак на кожата

19 јуни, 20110
Girl_on_Beach_Hammock_Maldives

Сончевата светлина предизвикува вашата кожа да произведува витамин Д – факт, иронично, кампањи  за креми за сончање може да се продуцираат милиони луѓе со хроничен  недостаток на овоие критичен хранливи материи, со што предизвикуваат  поголем ризик од рак на кожата, а не намалување на ризикот.
Истражувањата покажуваат дека многу ниското ниво на витамин Д е голем фактор на ризик за меланом. Што е во спротивност со вреувањето дека премногу сонце е ризик фактор.
Според професорот Ангус Далглиш, пишува во Дејли мејл:
“Истражувањата покажуваат дека голем процент на луѓе во Велика Британија имаат недостаток на витамин Д,  делумно затоа што не може да произведе доволно од сонцето за околу шест месеци во годината.. користењето креми со висок затитен фактор кој дополнително го  отежнува процесот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi