Спектакуларна ерупција прекрила една третина од Сонцето

8 јуни, 20110
0332007.48
Сонцето приредило еден голем спектакл, кој е будно набљудуван од НАСА.
Опсерваторијата на НАСА известила дека Сонцето исфрлило соларен оган со средна големина, кој испуштил радиокативна бура со низок интензитет сето тоа било следено со спектакуларна коронална ерупција. Масивната ерупција успеала да прекрие една третина од Сонцето.
Според пресметките на НАСА короналната ерупцијане била насочена кон Земјата така да нема да почувствуваме последици од ерупцијата, но сепак благо ќе ја допре и ќе направи аурора во прилика кога ќе помине низ Земјиното магнетно поле.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi