Тингвелир

11 август, 20110
1

Исландски форум

Најстариот парламент на светот, Алтинг во Исланд, ја одржал својата прва седница во 930 гoдина, околу 60 години после населувањето на Норвежанците во оваа земја. Oвој состанок не бил одржан во некоја куќа, туку под отворено небо. Местото било одбрано од страна на Grim Gejtskor. Ова локација била само 50 km одалечено од денешен Рејкјавик, односно состанокот се одржал во клисура долга околу 5 km, опкружена со лава. Клисурата ја нарекувале “Клисура на сите мажи“ поради фактот што сите слободни мажи застанале во исто време на истото место. Подоцна на ова место бил изграден Тингвелир.

Во 1798 година поради земјотресот во Алтинг, во Клисурата се одржувале годишни состаноци. Овде не биле изнесувани само правни прашања туку се одржувале и двобои, се одигрувале претстави, се рецитирале стихови. Повеќе векови Тингвелир бил центар на “земјата без главен град“.

Денес, на ова локација жителите на Рејкјавик ги поминуваат своите неделни излети, а притоа не забораваат да го посетат и водопадот Оксара.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi