Топ 10 најинтересни печурки во светот

23 август, 20110

Сите печурки се јадат, ама некои само еднаш… Доколку сами берете печурки, Ви препорачуваме да бидете екстремно претпазливи и да ги избегнувате оние видови за кои не сте сигурни дека се безбедни за јадење. Еве и еден совет: за разлика од жабите, каде најшарените видови се најотровни, повеќето отровни печурки се еднобојни. Ви ги претставуваме 10-те најотровни видови на печурки во светот, кои никогаш несмеат да се најдат на вашето мени.

1. Gyromitra esculenta

2. Amanita ocreata

3. Amanita smithiana

4. Amanita phalloides

5. Amanita bisporigera

6. Amanita virosa

7. Amanita verna

8. Cortinarius rubellus

9. Cortinarius orellanus

10. Clitocybe dealbata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi