Топ 10 прeкрасни шуми во светот

3 август, 20110

Шумите се составен дел од животната средина во која живееме, во спротивно светот би бил пустина. Владите од цел свет се залагаат да се зачувуваат шумите и националните паркови кои се уништуваат на сметка на брзата индустријализација.

Светот има многу придобивки од шумите, како на пример: шумите ја стабилизираат климата, ја збогатуваат почвата, итн. Се проценува дека околу 90% од живите организми во светот живеат во шумите.

1. Daintree, Австралија


2. Еквадорската облак шума


3. Амазонската прашума или дождовна шума


4. Дождновната шума во Аљаска


5. Сапо Национален Парк во Либерија


6. Планината Кинабалу, Национален Парк во Малезија


7. Шумите на планината Монтеверде во Костарика


8. Монтекристо облак шумата во Ел Салвадор


9. Синхараја шумата бо Шри Ланка


10. Емас Национален Парк и Чапада Дос Веадеирос во Бразил

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi