Вавилонска кула од 30 илјади книги

14 мај, 20110
vavilonska-kula

Аргентинската уметничка Марта Минухин во Буенос Аирес ја направи Вавилонската кула на книги, која е изградена од 30.000 книги на различни светски јазици. Како што пренесува AFP, импресивната уметничка инсталација изградена на плоштадот Сан Мартин, Буенос Аирец, подигната на централниот плоштад, по повод светскиот ден на книгата на УНЕСКО, а градот за 2011 е негова престолнина.

Книгите кои ја прекриваат спиралната структура на кулата, висока 25 метри, се подарок од 50 странски амбасади, но и од самите граѓани на Буенос АИрец. Оваа необична Вавилонска кула ќе биде отворена за посета до 28 мај, кога ќе биде размонтирана.

Мал дел од книгите ќе им биде поделен на посетителите, додека остатокот ќе се најде на полиците на библиотеката Вавилон, првата повеќе јазична библиотека во Буенос Аирец.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi