Потребни состојки:
500 мл. млеко
2 лажички сол
1 лажичка шеќер
150 мл. масло за јадење
1 лажичка оцет
1 коцка квасец
1 кг. Брашно
200 гр. козјо сирење
50 гр. маргарин
2 јајца
Припрема:
Загрејте го млекото на оган со шеќерот, оцетот и маслото, па додадете го квасецот и промешајте се додека квасецот не се стопи. Потоа додадете го брашното и измесете го тестото, па оставете го да отстои 20тина минути и поделете го на шест дела.
Откако ќе стаса тестото, од секој дел расукајте по една кора и исечете ја на осум дела. Во посебен сад разматете го издробеното козјо сирење со јајцата, па врз секој дел ставете една лажичка од смесата и свиткајте ја кифлата. Ставете ги кифлите во намрсена тава и секоја кифличка намачкајте ја со растопениот маргарин.
Печете во загреана рерна на температура од 220 степени околу 30тина минути, односно се додека кифличките не добијат златно румена боја. Добар апетит!