10 факти за жените

20 јануари, 20120
111

Ајде да видиме неколку интересни колекции на факти… Денес ќе ви прикажеме факти за поубавата половина од човештвото 😉

1. Зборот «девојка» првично бил наменет за да се опишат младите луѓе од двата пола, но во почетокот на 16-ти век терминот почнал да се користи специјално за женскиот пол.

2. Биолошкиот знак за женски круг се наоѓа на дното на мал крст и исто така е симбол на планетата Венера, за која се верува дека е огледало на римската божица Венера.

3. Во Англија, оној кој ќе и понуди на непозната жена да имаат секс, се соочува со парична казна или затвор до 3 месеци.

4. Градите на жените кај луѓето се многу поголеми во однос на другите женски цицачи. Големината на вимето не влијае на износот на произведено млеко и очигледно тоа се случило како резултат на еволуцијата на сексуална селекција.

5. Во речиси сите земји, очекуваниот животен век кај жените е поголем отколку кај мажите.

6. Депресијата е многу почеста кај жените отколку кај мажите и околу 25% од сите жени барем еднаш во животот страдаат од тешка депресија.

7. Меѓународниот ден на жената бил за прв пат прославен на 8 март 1909 година.

8. Најчесто жените работат во образованието, здравството, индустријата и социјалната заштита. Овие индустрии, вклучуваат речиси една третина од сите вработени жени во светот.

9. Според античката сумерска легенда, универзумот е создаден од жена, божицата Тиамат, која е претставена во форма на змеј.

10. Најскапата жена во светот – Џенифер Лопез. Нејзиното тело е осигурано за износ од 1 милијарда долари.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma